Poprvé tato možnost nastane 31. ledna u Hvězdy v Třebši, poté 8. února u Metuje v Labské Kotlině 2, 22. února u Alessandrie na Slezském Předměstí, 1. března poblíž lávky na Benešově třídě na Moravském Předměstí, 8. března na Masarykově náměstí v centru města a 14. března u pošty v Malšovicích, vždy v době od 14.30 do 16.30 hodin. Přijít pro nádobu si může občan města přijít na libovolné z uvedených míst. Do nádob poté budou lidé doma odkládat živočišný i rostlinný odpad z kuchyní, například zbytky z ovoce či zeleniny a dalších jídel, malé kosti, mléčné výrobky, potraviny s prošlou trvanlivostí a podobně. Důležité však je, aby veškerý odpad z kuchyní byl bez obalu. Po naplnění nádoby lidé její obsah vysypou do některé z více než dvou set speciálních hnědých nádob na gastroodpad, které Hradecké služby koncem minulého roku rozmístily na stálých venkovních stanovištích separovaného odpadu, obvykle poblíž nádob na třídění skla.
Nádoby o objemu 4,5 litru jsou opatřeny odnímatelným víkem pro snadnější výsyp odpadu a následné vymytí. V prostoru pod víkem nádoby se nachází schránka pro umístění filtru k pohlcování zápachu a vlhkosti, který není součástí. Použití filtru ovšem není nutné, případně lze do prostoru pro filtr vložit například papírový kapesník nebo ubrousek, který vlhkost a zápach pohlcuje dostatečně. Zápachu v domácnosti lze také předcházet častým výsypem nádoby, případně jejím umístěním do lednice nebo chladnějšího prostoru.
Hlavním důvodem spuštění třídění kuchyňského odpadu je snaha o snížení produkce nevyužitelného odpadu. Odpad z kuchyní je totiž možné dále využít.
Více informací o sběru kuchyňského odpadu zde: Svoz gastro odpadu